top of page
Image by Food Photographer | Jennifer Pallian

Invriezen

MAKKELIJK - MAKKELIJKER - MAKKELIJKST

Invriezen is een methode die nog maar relatief kortgeleden geïntroduceerd is voor het bewaren van voeding. Het betekende ook een grote verandering in vele huishoudens. Het is een zeer makkelijke, eenvoudige en snelle manier van bewaren.

Invriezen dient om de bacteriëngroei te stoppen, of toch enorm te vertragen. Ook de enzymen (die vitaminen afbreken) die al in werking treden vlak na het oogsten worden zo goed als stilgelegd waardoor je je fruit en groenten best zo snel mogelijk na het oogsten kan invriezen. Vele groenten en fruit kan je zo tot wel 12 maanden in een diepvriezer bewaren, maar liever niet langer. Als je veel wil bewaren in de diepvriezer is de combinatie van een kleine koel-vriescombinatie in de keuken waarin u de kleine porties kunt bewaren, waar je ook snel bij kan en een grote diepvriezer in de garage/berging/… waar je grotere hoeveelheden kan invriezen.

10 tips en tricks.

  • Vries je voedsel zo snel mogelijk in na het oogsten in. Mais, erwten, …verliezen hun zoete smaak al na enkele minuten – snel invriezen is dus de boodschap.

  • Vries ook alleen het beste in – het wordt zeker niet beter door het in de diepvriezer te steken. Dus te rijpe paprika’s,…worden niet lekkerder door ze in te vriezen.

  • Verpak alles in juiste doosjes/zakjes met zo weinig mogelijk lucht – laat ook zoveel mogelijk lucht eruit ontsnappen. Als je ze vacuüm kan verpakken is het nog beter. Lucht is eerst en vooral een isolator waardoor het langer duurt voor het ingevroren is. Daarnaast droogt lucht je voeding uit als een soort van vriesdrogen.

  • Plak of schrijf op alle zakjes, doosjes een datum en wat het is. Nadat je het hebt ingevroren weet je soms niet meer of het tomatensoep of tomatenpuree is voor de spaghettisaus. En vooral hoelang zit dit potje met groene boontjes al in de vriezer?

  • Zet geen onbevroren potjes vlak naast ingevroren potjes want die geven nog wat “warmte” af waardoor de bevroren potjes licht terug kunnen ontdooien. Sommige vriezers hebben een speciaal vak bovenaan om onbevroren voedsel eerst te snelvriezen om dan bij de andere bevroren potjes te zetten.

  • Als je vloeistoffen invriest moet je erop letten dat deze nog zullen uitzetten. Je kan bv zakjes vullen en deze in een potje leggen zodat je deze na het invriezen verder kan stapelen. Of je kan plastic flessen nemen en deze niet tot boven vullen. Glazen flessen kunnen barsten!

  • een normale vriestemperatuur is ongeveer -18°C.

  • Deel je vriezer in met behulp van gekleurde labels, zakjes, potjes zodat je snel kan terug vinden wat je zoekt. Ook kan het helpen om dingen die je maar niet opeet weg te gooien – deze nemen alleen maar (kostbare) plek in.

  • Kook of eet je voedsel zo snel mogelijk als het uit de vriezer is. Van zodra het begint te ontdooien beginnen de micro- organismen en enzymen ook terug te werken. Groenten kan je best nog bevroren mee koken. Fruit daarentegen kan je beter langzaam laten ontdooien in de koelkast.

Afzonderlijk invriezen.

Sommige groeten/fruit klitten samen bij het invriezen – denk maar aan frambozen, aardbeien,…. Nadien er een deel van afnemen is moeilijk zonder het kapot te maken. Daarom is het makkelijker om deze eerst apart in te vriezen om nadien samen te voegen in een potje/zakje. Verspreid hiervoor het voedsel op een bakplaat zodat de stukken los van elkaar liggen en steek dit in de vriezer. Als alles bevroren is kan je het in porties in een pakje of zakje steken en let hierbij dat je zoveel mogelijk lucht eruit laat. Sommige vriezers hebben zelf een aparte schuif om dit te doen – ook de schuif voor ijsblokjes te plaatsen kan hiervoor dienstdoen.

Blancheren.

Dit doe je bijna met elke groente dit om de reeds aanwezige micro-organismen te doden of drastisch te verminderen alvorens ze in de vriezer gaan. De vriezer vertraagd of stopt de micro-organismen maar tijdelijk. Dus als er al minder micro-organismen op de groenten zit is dit alleen maar een pluspunt. Blancheren is je verse groenten 1 a 2 minuten onder te dompelen in kokend water. Dit verbetert ook de kleur, de smaak en de voedingswaarde van het voedsel.

De makkelijkste manier om grote hoeveelheden groenten te blancheren is een kom water op een vuur te plaatsen tot deze kookt. Voeg dan de groenten toe. Kook het aantal minuten dat nodig is (1min voor kleine stukjes (vb erwten, …) 2 min voor grotere stukken (bloemkool, broccoli,…). Giet het water en de groenten door een vergiet in een 2de kom. Deze kom kan je dan terug op het vuur zetten om te laten koken en nieuwe groenten te blancheren, … De groenten in het vergiet doe je dan in ijskoud water zodat het snel afkoelt. Die je op zijn beurt dan weer kan afgieten in een 2de kom waar je steeds koud water/ijsblokjes aan toevoegt om het water te koelen.

Nog eenvoudiger is het als je werkt met een draadmandje waar je je groenten kan dompelen in het kokend water en nadien in het koude water zonder steeds te moeten overgieten.

Het is vooral belangrijk om je groenten niet te lang te laten koken (plat – gaar) en volledig te laten afkoelen alvorens je ze in potjes/zakjes doet om in te vriezen.

Houdbaarheid.

Ingevroren levensmiddelen moeten niet te lang in de kou bewaard worden omdat uiterlijk na 6 maanden de structuur en de smaak kunnen veranderen. Vooral vette levensmiddelen zijn gevoelig: Vet wordt, ook als het ingevroren is, al na 3 maanden ranzig. Daarmee moet vooral rekening worden gehouden bij vet vlees en gevogelte zoals goulachvlees, koteletten, varkensgehakt, … Mager vlees kan langer bewaard worden. Kaas kan 2-4 maanden worden bewaard in de vriezer – harde kaas kan je best eerst raspen. Soepen en sauzen kan men ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer.

Het ontdooien van de vriezer.

Het is belangrijk dat je je vriezer min 1 keer per jaar ontdooit. Overtollig ijs is niet alleen hinderlijk voor het gebruik van je vriezer, het vreet ook energie. Een laagje van slechts 2 millimeter ijs op de vrieselementen zorgt er al voor dat je 10% meer energie gebruikt bij het koelen van je vriezer. Het regelmatig ontdooien van je vriezer voorkomt niet alleen een hoge energierekening, maar voorkomt ook dat schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen groeien.

Dit doe je best in de lente wanneer je vriezer bijna leeg zou moeten zijn en klaar voor de nieuwe oogst.

Haal eerst een vooral alles uit de diepvriezer en smijt alles wat te oud is of niet meer gegeten wordt weg. Het overige steek je in koelboxen/tassen of leg je in krantenpapier/handdoeken/… zolang het maar isoleert.

Zet je vriezer uit en plaats onderaan een dweil en een kom met kokend water – laat dit een 10min inwerken, laat nieuw water koken en vervang het vorige water.

Het aangevroren ijs zal smelten. In de meeste gevallen zal dit na 30 min voldoende zijn maar als er veel ijsvorming is kan het zijn dat je dit nog eens moet herhalen. Als al het ijs gesmolten is dweil je het water op – maak de vriezer grondig schoon en vooral droog! Kijk de rubbers na of deze niet beschadigd zijn – je kan ze eventueel inwrijven van slaolie zodat deze niet uitdrogen en soepel blijven.

Zet je vriezer terug aan en na een kwartiertje kan je je voedsel er terug in zetten.

Image by Food Photographer | Jennifer Pallian
bottom of page