top of page
Image by Stephanie Studer

Hoe voeding drogen

DUS HOE DOE JE DIT?! – MAKKELIJKER WORDT HET NIET...

Afhankelijk hoe dik, hoe groot en hoeveel vocht er in de kruiden/paddenstoelen/fruit/groente zit zal het drogen langer duren. Veel hangt ook af van de manier waarop je het gaat drogen. Het kan gaan van enkele minuten (bv. microgolf) tot enkele weken/maanden (bv. in open lucht).

 

Start met het wassen van wat je wil drogen. Het mag er nog proper uitzien maar kleine beestjes, grond, zand… zijn het laatste wat je wil tussen je gedroogd eindresultaat.

Je kan ze uiteraard gewoon wassen onder de kraan.

Maar voor kruiden/bladgewas was ik ze meestal door ze in een slazwierder te steken en deze dan deels met water te vullen. Deksel erop en draaien maar. Het water draait rond de blaadjes en komt door de draaibeweging tegen de zijkanten terecht zodat onderaan de zwaardere deeltjes (vuil en beestjes) terecht komen. Giet het water er dan uit en gebruik de slazwierder daarna droog zodat je het water van de blaadjes afzwiert. Probeer ze zo droog mogelijk te maken anders zal de droogtijd alleen maar oplopen.

Paddenstoelen mag je uiteraard niet wassen - hier borstel je al het zand en bosgrond van de paddenstoelen met bv een groot penseel. Je hebt ook “speciale” borsteltjes hiervoor maar dat zijn ook alleen maar borstelharen.

Zoals aangegeven zijn er verschillende manieren om te drogen. Sommige methodes zijn beter voor bepaalde kruiden/groenten/fruit/… dan andere. Dus probeer vooral uit en zoek welke methode het makkelijkst is voor u.

1. De methode die ik momenteel gebruik is de voedseldroger. Ik heb net een nieuwe aangeschaft omdat we regelmatig dingen drogen en de oven methode voor sommige zaken niet helemaal goed werkte. En eens je zo een toestelletje in huis hebt probeer je echt alles te drogen.

Het eerste wat ik geprobeerd heb is het verschil tussen munt drogen in de oven en munt drogen in de voedseldroger. Ik ben helemaal verkocht! De munt uit de oven ziet er donker – bruin uit en geurt wel als je blaadjes verkruimeld maar het heeft al veel geur verloren. Wellicht iets te warm gedroogd waardoor deze geoxideerd is. In de voedseldroger is de temperatuur veel lager en duurt het even lang om de munt even droog te krijgen. De kleur is donkergroen en de geur van de munt die uit de droger komt is veel sterker aanwezig. Duidelijk een heerlijk geurend verschil!

  • Verspreid je kruiden/fruit/groente/… over het mandje – leg het vooral niet te dik op elkaar dit verhoogt alleen maar de droogtijd. Ook gaan blaadjes aan elkaar kleven en ertussen komt geen droge lucht waardoor het daar vochtiger kan blijven.

  • Zet je droger op de laagste stand (40°C) en droog je blaadjes voor een 3-4 uur. Controleer regelmatig en roer ze lichtjes rond zodat ze niet aan elkaar kleven.

  • Het is droog als je ze tussen je vingers kan verkruimelen. Als je het in 2 wil breken – breekt het en buigt het niet meer.

2. Een andere methode is te drogen hangen of te leggen. Dit wil niets anders zeggen dan ze samen te binden en ondersteboven aan een touwtje op te hangen OF je legt ze verspreid op een keukenrolpapier/ rooster en laat het drogen aan de lucht.

 

3. Drogen in de microgolf is wellicht de snelste manier maar is vooral voor kruiden/bladgewassen/….

  • Leg wat je wil drogen op een keukenrol op een papieren bordje.

  • Zet ze voor 1min in de microgolfoven en kijk of ze al droog zijn.

  • Indien ze nog niet helemaal droog zijn kan je best per 15-20 sec ze verder laten drogen en dan steeds nakijken of ze nog niet droog zijn. Let op – laat je ze een paar seconden te lang in de microgolf en ze kunnen al verbranden.

 

4. Voor ik de droger had droogde ik vaak in de oven. Deze is een eenvoudige, snelle manier.

  • Verwarm de oven voor op de laagst mogelijke temperatuur.

  • Leg wat je wil drogen op een rooster op een bakpapier of op een bakplaat.

  • Zet de deur op een kier zodat de vochtige lucht kan ontsnappen.

  • Controleer regelmatig of de blaadjes al droog zijn

Het opslagen van gedroogde kruiden.

POTJES, ZAKJES, DOOSJES,...VOOR ELK WAT WILS.

Temperaturen - droogtijden.

DROOG - DROGER - DROOGST.

Dit is slechts een indicatie – veel hangt af van de hoeveelheid, de dikte, de grootte, vochtgehaltes, … En natuurlijk ook wat je ermee wil doen. Wil je het tot poeder verpulveren dan zal het droger moeten zijn dan wanneer je het in z’n geheel laat.

Let op met de temperaturen - de temperatuur is zeer belangrijk, want als je op te hoge temperaturen droogt verliest je de voedingsstoffen en de vitamine.

 

FRUIT:

Aardbeien (gehalveerd) 8-15 uur 60 °C

Aardbeien (heel) 15 uur 60 °C

Aardbeien (schijfjes) 7-10 uur 60 °C              

Ananas (schijven) 10-18 uur 60°C        

Appels 7-10 uur 60°C

Bananen 12 uur 65°C

Bosbessen 10-15 uur 50°C

Citroenen 7 uur 55°C

Druiven (rozijnen) 15 uur 60°C

Kersen ( in stukjes) 13-15 uur 60°C

Mango (schijfjes) 22 uur 60°C

Peren (schijven zonder schil) 8-15u 70°C

Pruimen (halve) 12-18 uur 70°C

 

GROENTEN:

Asperges 5-6 uur 50°C

Bonen 8-12 uur 50°C

Broccoli roosjes 10-15 uur 50°C

Champignons (schijven) 2-6 uur 50°C

Paprikareepjes 8-10 uur 60°C

Preiringen 5-7 uur 50°C

Tomaten 6-8 uur 70°C

Uien 4-8 uur 50°C

Witte kool 7 uur 60°C

Wortelen 6-10 uur 50°C

 

KRUIDEN:

Basilicum 12-13 uur 35°C

Bieslookbloemen 6 uur 35°C

Brandnetels 6 uur 70°C

Citroenmelisse 6 uur 35°C

Citroenzeste 7 uur 40°C

Chilivlokken 24 uur 70°C

Knoflookteentjes 48 uur 35°C

Laurierblaadjes 12-24 uur  40°C

Lavendel 1-3 uur 35°C

Pompoenpitten 3 uur 50°C

Salie 12 uur 35°C

Vlierbloesem 6 uur 35°C

Image by Stephanie Studer

Eerst en vooral moet je erop letten dat de kruiden effectief droog genoeg zijn en dat er geen vocht meer in zit – dit vocht zal voor de schimmel zorgen. Dus als de blaadjes tussen je vingers verkruimelen zit je goed.

Je kan de kruiden in zijn gedroogde vorm bewaren of je kan ze verkruimelen of je kan er poeder van maken.

Je kan dan alles luchtdicht verpakken in zakjes, in leuke kruidenpotjes, in bewaarbokaaltjes, in doosjes... Ik steek er vaak nog een zakjes met rijst in (een zelf te vullen theezakje is ideaal) - dit zal het vocht in de potjes eerst opnemen ipv je gedroogde kruiden/groenten/.... (Je ziet toch ook vaak rijst in de zoutvaatjes zitten op restaurants...das om dezelfde reden, vocht weghouden zodat het zout niet klontert.)

Probeer ze wel in een droge omgeving en niet in de zon te bewaren.

Vergeet zeker en vast niet om te labelen! Bij het maken ervan weet je nog goed wat er in welk potje zit maar eens je er al een paar in je kruidenrek hebt zitten… Is het nu peterselie of selder of brandnetel of…

Gedroogde kruiden kan je (bijna) voor altijd bewaren – na verloop van tijd verliezen ze wel stilaan hun geur en smaak. Dus maak elk jaar een nieuwe portie en gooi de oude weg.

bottom of page